ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Podrška ZMAJEVIMA sa najvišeg naseljenog mjesta u BiH | Lukomir

Svi smo mi čuli za Bjelašnicu, Umoljane, Studeni potok i prelijepe krajolike koje nam je sama Bjelašnica dala ali posjetiti najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini, čuveni Lukomir, i upoznati se sa samim selom, popiti bosansku kafu sa domaćinima koji te uvjek dočekaju raširenih ruku i sa osmjehom na licu , e to je trenutak koji se mnogo pamti.

Subota je bila određena od strane Avantura – udruženja za razvoj i podršku sportskog turizma za posjetu ovom čuvenom selu gdje smo se mi veoma rado priključili sa 30 planinara i planinarki iz Zenice. Start u 05:00 sati nije nikog od nas spriječio da se pokupimo u kombije i sa našim Adom (i njegovim prijateljima šoferima :D) uputimo u Sarajevo gdje je bilo okupljanje sa ostalom ekipom. Tačno u 07:00 smo se uputili prema Bjelašnici u Umoljanima gdje smo imali zajedničko slikanje, nakog kojeg je uspon mogao da počne. Sa Avanturom, našim članovima i ostalim planinarima, družina za Lukomir je brojala nešto više od 60 učesnika koji su nestrpljivo čekali da osvoje Lukomir.

Dan pun magle i bez padavina pratio nas je tokom uspona na vrhove Bjelašnice gdje smo osvajali jedan po jedan vrh i iščekivali da se magla povuče da bi vidjeli predivno i beskonačno okruženje oko nas. Najsretniji trenutci su bili odmah iznad Lukomira gdje je magla doslovno pobjegla od nas te dobili ono što smo tražili. Predivan krajolik i pogled na Lukomir bilo je nešto što opisati niko nije mogao. Slikanje, snimanje za podršku reprezentaciji bili su samo od nekih ideja koje su se razvile.

Lukomir je predivno iskustvo koje svi moramo da osjetimo, a da ne govorimo o onima koji znaju da uživaju u prirodnim ljepotama koje se nalaze na ovim predjelima Bjelašnice. Za one koji nisu znali, u Lukomiru je sniman film “Nebo iznad krajolika” Nenada Đurića u kojem su glumili Aleksandar Seksan, Haris Burina, Nada Đurevska, Jasna Diklić i drugi a ono što smo možda manje upoznati je i film “Gluvi barut” ( Mustafa Nadarevic, Branislav Lecic, Fabijan Sovagovic ) od Bahrudina Bate Čengića po noveli Branka Čopića koji je takođe sniman u Lukomiru i Umoljanima. Pored filmova u ovim prostorima zanimljivio je što je selu nemoguće prići, osim na skijama ili pješice, već sa dolaskom prvog snijega u decembru, sve negdje do aprila, a ponekad i duže.

Mnogo se zahvaljujemo “Avanturu” koji je zajedno sa vodičima iz “Stanice planinarskih vodiča Sarajevo” napravio fenomenalan posao, naravno i svim drugim prijateljima i planinarima koji su bili sa nama.

PS: Lukomir obavezno posjetiti!

TOP