ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Via Dinarica – 1. ETAPA izviđanja | Jastrebac – Ovnak

Udruženje za podršku i razvoj planinarstva i sportskog turizma Vedro iz Zenice je uzelo učešće u projektu Via Dinarica. Via Dinarica je planinarska ruta koja povezuje šest država regiona, a to su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Albanija. Via Dinarica ima tri staze tj. Linije. Bijela linija koja prati najviše planine visokih Dinarida, plava označava dio planine uz Jadransku obalu, a zelena predstavlja dio nižih planina koje se utapaju Panonsku niziju. Vedro je dobilo zadatak da ispita i markira dio zelene linije i to od Bistričaka do planine Vlašić.

Izviđanje prve etape počeli smo 02.08.2015.

  • Maršura: Jastrebac – Dobre vode – Pašinac – dolina Rogačice – Erendin mlin – Čukle – Ovnak
  • Kilometraža : 18.32 km
  • Staza : Planinarska staza pogodna i za brski biciklizam
  • Dostupnost prijevoza: Autobusom za Bistričak, šetnja do Ovnaka i ponovo autobusom za Zenicu.
  • Najpogodniji period za šetnju : Tokom cijele godine.

Jastrebac je selo sjeverozapadno od Zenice u Doglodima. Ime asocira na pticu jastreb, pa vjerovatno ime sela ima veze s ovom pticom. U prošlosti je bilo mnogo više šume nego danas pa time i jastrebova. Prvo spominjanje Jastrebca pod ovim imenom je u popisu iz 1895. godine kada su uz Šeriće, kao popisnu opštinu, popisani Jastrebac i Vukotići. Te godine je zabilježeno postojanje 55 nastanjenih i 3 nenastanjene kuće, u kojima je bilo 398 stanovnika, 214 muških i 184 ženskih, svi muslimani. Selo je vjerovatno postojalo davninom kao manji zaseok od sela Doglot (Doglode), koje se spominje u mnogim ranijim popisima.

Doglodi su po austrijskom popisu 1895. g., područje koje obuhvata sela: Bistrica, Bistričak, Gojakovac, Kolići, Smajići, Starina, Topčić Polje, Šerići, Jastrebac i Vukotići.

Većina stanovništva u naselju Jastrebac bavi se poljoprivredom. Najviše se uzgajaju maline i jagode, a od povrtlarskih kultura krompir. U stočarstvu najviše zastupljeno govedarstvo (ZIM svakodnevno dolazi i vrši otkup mlijeka) i ovčarstvo. Krajem jula se održala svečanost pod nazivom „Dani maline – Jastrebac“, a povod je okončanje berbe maline. Ove godine ubralo se oko 50 tona maline,sa oko 50 duluma,a ovom granom poljoprivrede bavi se 40-tak domaćinstava. Jaka je volja mještana da svojim porodicama na ovaj način osiguraju egzistenciju jer je velika nezaposlenost. Plasman maline vrši se prema više otkupljivača,među ostalim u Zenici,Žepču i drugim otkupnim stanicama. Tri zenička sela,Šerići,Vukotići i Jastrebac ove godine predali su otkupljivačima oko 80 tona malina ,što je više nego npr. cijela zavidovićka općina.

Na startu se nalazi se izvor pitke vode – 24.10.2004. napravljena česma kao hajrat za Kruško Aliju bivšeg člana Armije BiH koji je nastradao 1994. godine.

Nakon nekoliko stotina metara hoda dolazimo na vidikovac sa kojeg se pruža pogled na sela Vukotići i Šerići.

Put kojim idemo je obrastao divljim kupinama i malinama što šetnju čini ugodnijom kada je njihova sezona branja. Laganom šetnjom dolazimo na plato Prlesa odakle nekoliko pravaca vodi na različite lokacije. Tu u hladovini crnogorične šume pravimo pauzu, a nakon toga nastavljamo put prema Dobrim vodama i Pašincu. Prolazimo pored katuna u kojem boravi porodica iz Jasrebca koja se bavi ovčarstvom i govedarstvom. (mogućnost kupovine domaćih proizvoda). Nakon 7 km hoda, osvježenje nam pruža izvor – česma na 1270 mnv. Dalje se spuštamo u dolinu rijeke Rogačica kojom se nastavlja put prema Ovnaku. Rogačica izvire podno Pašinca, a ulijeva se u rijeku Bila. Prolazak njenom dolinom djeluje očaravajuće pa zaboravljamo na vrijeme. Ubrzo stižemo do lovačkog doma sekcije Han Bila koji je zatvoren, ali ispred su klupe koje daju mogućnost odmora. Odmorni nastavljamo put i nakon 16 km pred nama se otvara široka dolina koja pruža mogućnost za kampiranje, a stijena koja se nadvila nad dolinom pruža mogućnosti za postavljanje klinova za sportsko penjanje. Uz ugodne razgovore o ogromnim prirodnim potencijalima za razvoj turizma koji se kriju baš tu u našoj neposrednoj blizini stanovanja stižemo do mjesta Erendin mlin gdje je kontrolni punkt Šumskoprivrednog društva „Srednjobosanske šume“ d.o.o. Donji Vakuf, odakle se nastavlja put kroz naselje Erende ( gdje je uočeno dosta porušenih objekata kao posljedica proteklog rata), Čukle do Ovnaka.

Udaljenost 18,30 km od starta do cilja današnje etape za nas nije predstavljala napor i sa radošću čekamo narednu etapu izviđanja.

TOP