ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

FAQ

Zbog velikog broja pitanja koja dobijamo svakodnevno u vezi rada našeg Udruženja, načina kako funkcionišemo, na koji način možete postati dio našeg kolektiva, dio naše kolone a naravno i mnogih ostalih drugih pitanja, napravili smo mjesto gdje najlakše možete doći do svih odgovora. FAQ ( Frequently asked questions or Questions and Answers (Q&A) ) je mjesto gdje se nalaze vaša najčešća pitanja na koja Vam mi dajemo odgovore. Da ne bi morali ponavljati konstantno iste odgovore unosit ćemo ih na ovo mjesto i olakšati svima dostupnost informacija. Zahvaljujemo se mnogo na razumjevanju

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ jeste Udruženje koje promoviše planinarenje, planine i planinarske domove u Zenici, Bosni i Hercegovini i šire.

Udruženje planinara „VEDRO“ je kreirano da ponudi raznolike sadržaje kako da na najljepši mogući način provedete svoje slobodno vrijeme u prirodi, u zdravom okruženju. Cilj nam je pokazati ljepote naših planina i pozvati druge da postanu dio grupe koji bezuslovno i beskompromisno vole prirodu i druženje u prirodnom ambijentu, te proširivati saznanja o planinama, razvijati planinarske aktivnosti u svim oblicima koji predstavljaju neposredni dodir sa prirodom.

Kancelarija Udruženja planinara „VEDRO“ se nalazi u zgradi Doma mladih/UMCOR na adresi:

Jalijski put br 5. (Bivša zgrada UMCORA) , 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina

Svako fizičko lice može postati član Udruženja, nezavisno od spola i godina starosti, u skladu sa Zakonom i Statutom Udruženja, ako popuni i potpiše pristupnicu za učlanjenje i plati članarinu za tekuću godinu.Članom Udruženja postaje se dobrovoljnim pristupom, prihvatanjem Pravila planinarske etike, Tirolske deklaracije i Statuta Udruženja.

Za pristupanje članstvu maloljetnog lica koje nije navršilo 14 godina, potrebna je pismena saglasnost roditelja ili staratelja.

 • Jeftiniji izleti, pohodi i expedicije pod organizacijom Udruženja
 • Članskom kartom Udruženja postajete i član Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine
 • Besplatan izlet, pohod ili expedicija ako se obezbijede sponzorstva cijelog projekta, izleta i sl
 • Učestvovanje u vanrednim izletima, istraživačkim pohodima i sl.
 • GMS Vitez – 20% popust na planinarsku i alpinističku opremu
 • BIŽ Sport – 15% popust prilikom kupovine odjeće, obuće i opreme za planinarenje
 • INTERSPORT – 20% popust prilikom kupovine odjeće, obuće i opreme za planinarenje
 • SINGING ROCK – 20% popust prilikom kupovine odjeće, obuće i opreme za planinarenje
 • JUVENTA SPORT – 15% popust prilikom kupovine odjeće, obuće i opreme za planinarenje
 • J&M PETROL – popust u visini od 4 feninga po litru goriva
 • TERME ILIDŽA – osiguran popust od 5,oo KM prilikom korištenja zatvorenog bazena
 • 50% jeftiniji svi planinarski domovi u Bosni i Hercegovini
 • Zdravstveno osiguranje na planini

Tokom čitave godine realizuju se izleti u organizaciji Udruženja planinara „VEDRO“. Sve naše aktivnosti možete vidjeti u sklopu Plana aktivnosti za 2016-tu godinu. (LINK NA PLAN AKTIVNOSTI), kao i najavu trenutnih izleta kako na web stranici, tako i na fb page-u. (LINK NA FB PAGE).

Udruženje planinara „VEDRO“ poziva sve osobe koje imaju visoke moralne osobine, inovativnost, organizacijske sposobnosti, komunikativnost, poznavanje osnova planinarstva, turizma, topografije, navigacije, prve pomoći, i naravno, vedar duh, da nam se jave putem e-maila info@vedro.ba radi uspostavljanja saradnje i poboljšanja kvalitete rada.

Ukoliko primijetimo da se u našoj koloni ističete svojim karakterom, poznavanjem planina i planinarstva, te redovnim odzivom na našim izletima, možete vremenom biti pozvani da budete dio organizacionog tima Udruženja planinara „Vedro“.

Udruženje je otvoreno svakog utoraka  i četvrtaka od 17:oo-19:oo h za sve simpatizere, članove i osobe koje imaju bilo kakvih pitanja vezanih za planinarstvo i boravak u prirodi. Naše Udruženje je uvjek spremno da nauči nešto novo, upozna nove prijatelje i da budemo dostupni za sve nove ideje koje možemo zajednički ostvariti.

NE. Ukoliko blagovremeno odustanete 2 dana prije izleta, novac će vam biti vraćen. Zbog troškova organizacije izleta, ukoliko se odustane dan pred izlet ili na dan izleta, novac nismo dužni vratiti. Vašu uplatu možete nekome da ustupite, s tim da Udruženje obavijestite o tome. Ako je zbog zamjene došlo do nekih novih troškova (razlika u cijeni za članove i nečlanove), njih treba da plati učesnik-zamjenik.

Učesnici će biti obaviješteni putem fb page-a o odgađanju izleta ukoliko mislimo da je to najbolja opcija, najkasnije u subotu do 14:oo h.

Učesnik je dužan da do prve dežure u Udruženju, utorak, obavijesti da li će i u novom zakazanom terminu ići na izlet. Ukoliko učesnik ne može prisustvovati izletu u novom zakazanom terminu može u vrijeme dežure doći i podignuti novac za svoju uplatu ili možete otkazani izlet da zamijenite drugim po vašem izboru (s tim da doplatite ako je taj izlet skuplji, ili da se vrati dio novca ako je jeftiniji).

 • OBUĆA - Ne treba eksperimentisati sa novim gojzericama već se treba osloniti na staru, provjerenu obuću. Ukoliko ste namjenski kupili novu obuću prvo je provjerite i razgazite u jednoj ili dvije kraće šetnje u trajanju od 2-3 sata.
 • ODJEĆA – Obucite se slojevito: potkošulja, majica kratkih rukava, dukserica/flis, jaknica (zavisi od godišnjeg doba), jer se lakše skinuti ukoliko je pretoplo nego trpjeti hladnoću. Izbjegavajte bijelu boju garderobe da se ne biste isprljali, jer svaki iskusan planinar zna da nema ničeg ljepšeg nego kad umorni legnete na travu da malo odmorite.
 • HLAČE – Poželjno je nositi duge i široke hlače. Duge hlače vas štite od krpelja, koprive ili bodljikavih biljaka. Široke hlače su praktičnije od uskih jer omogućavaju lakše kretanje i slobodnije pokrete. Izbjegavajte pamučne trenerke jer se za njih lijepi čičak, kači trnje, a vrlo lahko se mogu pocijepati.
 • OSTALI DIJELOVI GARDEROBE koji ne iziskuje veća ulaganja - Ljeti su poželjni kačketi, šeširi koji će da vas štite od sunca. Zimi vunene kape i šalovi zajedno sa rukavicama su neizostavni dio opreme.
 • RUKSAK – Ruksak treba planski napuniti samo neophodnim stvarima, a to su: naočale za sunce, najmanje dva litra vode (ljeti i do 3 litra), rezervne čarape, rezervna majica, kabanica, maramice i energetska hrana (suho grožđe, lješnjaci, bademi, banane, čokolada i sl.). Za sve vas preporuka je ruksak od 30-45 litara, za jednodnevne izlete.
 • GAMAŠNE – Ovaj dio opreme se pokazao kao dobar zbog blatnjavih staza, a naročito onih staza pod snijegom. Ljeti su i zaštita od ujeda zmija.
 • ŠTAPOVI – Dobro dođu za neravne terene. Sa njima imate jedan dodatni oslonac koji pomaže da se podupirate i time izbjegnete proklizivanja i padove. Štapovi se naročito preporučuju kod strmih spustova jer se na njih prenosi oko 30% naše težine i za to toliko su naši zglobovi manje opterećeni. Štapove ne morate imati pod svaku cijenu, jer u planini uvijek možete naći neku granu koja može poslužiti umjesto njih.
 • Sa sobom uvijek nosite plastičnu vrećicu u koju ćete bacati sve otpatke i nositi ih do prve kante za smeće

Gojzerice su napravljene za specifičan teren – kamenje, neravnine, trava...a pored toga, uglavnom su vodootporne, što je za planinu vrlo važno. Dobro je da imaju Vibram đon, koji osigurava da noga ne proklizi i da bolje prijanja svakoj podlozi. Dublje gojzerice su podrška za zglob, kako bi zglob bio uvijek fiksiran, da ne bi došlo do povrede prilikom izvrtanja noge po neravnom terenu.

Gotovo svako impregnacijsko sredstvo namijenjeno koži je prikladno za gojzerice, kako sprejevi tako i masti. Potrebno je znati da se impregnacijska sredstva nanose na vanjsku površinu, ali da ona prodiru i unutra, te u kožu unosimo dodatna masna svojstva, koja spriječavaju prodor vode. Kožu održavajte mehku i ne koristite previše različitih masti ili sprejeva. Potrebno je napomenuti da će mast potamniti boju kože.

TOP