ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

LUKOMIR: Nebo iznad krajolika za više od 300 planinara

Zahvaljujući udruženjima “Avantur”, PD „Visočica“, PSD „Prijatelj prirode“ i PD „Energoinvest“ imali smo čast da sudjelujemo u nezaboravnom masovnom izletu na najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini, čuveni Lukomir, koji se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice i to na 1945 metara nadmorske visine.

Vedro jutro u Zenici dalo nam je veliku podršku i dokaz da se nismo prevarili kada je vrijeme u pitanju kao ni sami organizatori ovog uspona. Avantura je počela za 47 učesnika iz Zenice gdje smo imali ovaj put i 3 člana koji su odlučili da svoju adrenalinsku želju ispune sa odlaskom na Lukomir i to biciklima. Udruženje planinara VEDRO pruža veliku podršku i sportskom turizmu pa smo zahvaljujući komunikaciji sa osobama koji su zaljubljeni u brdski biciklizam uspjeli organizovati prevoz za Lukomir. Ugodnom vožnjom vrlo brzo smo stigli na Umoljane gdje smo se nakon upute organizatora o stazi koja je iznosila nešto više od 17 km uputili ka vrhu Obalj (1896 mnv). Najveći užitak tokom kretanja prema Lukomiru je bilo pogled na kolonu od 300 planinara pod profesionalnom podrškom certificiranih vodiča, članova Stanice planinarskih vodiča Sarajevo i podrškom GSS Sarajeva. Uporedo sa kolonom planinara kretao se i biciklistički tim iz Zenice pod organizacijom MTB kluba iz Mostara.

Najljepši dio tokom cijelog izleta je silazak u selo Lukomir gdje smo dobili osjećaj da je vrijeme stalo još prije 50 godina. Lukomir je poznat po kamenim kućama veoma stare izgradnje u kojima su trenutno zastupljene porodice posvećene seoskom turizmu koji postaje na ovom području sve atraktivniji. Svi planinari su uživali u bosanskoj kahvi, hurmašicama i bosanskim jelima. Zanimljiva činjenica u vezi Lukomira je što nije moguće doći do njega u periodu od prvog snijega koji pretežno dođe tokom decembra pa sve do polovine aprila kada se temperatura već počinje popravljati i kreće bolji vremenski period. Historija Bosne i Hercegovine govori da je selo nastalo zbog toga što je područje oko njega jako bogato vodom i radi potrebe pastira koji su čuvali ovce i stoku, za većom količinom vode. Za sve one koji nisu znali, u Lukomiru je sniman film “Nebo iznad krajolika” Nenada Đurića u kojem su glumili Aleksandar Seksan, Haris Burina, Nada Đurevska, Jasna Diklić i dr.

Cilj pohoda je bio omasoviti planinarenje, pokazati naše prirodne ljepote te potaknuti mlade ljude da se okrenu zdravom načinu života. Želja nam je da naše blago vidi cijeli svijet a ovo je jedan od načina promocije.

Udruženje AVANTUR

VEDRO će takođe težiti da stvori jednu saradnju sa ostalim planinarskim društvima u gradu Zenici a i šire, svakodnevno nastojati da afirmiše građane našeg grada da se sportski aktivišu i kreirati izlete za sve ljubitelje prirode i one koji žele postati planinari.

TOP