ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

KAKVOG JE OBLIKA KRAJ?

Da i kraj ima svoj oblik, uvjerila sam se ove nedjelje. Nije to bila prašina koju vrijeme otpuše u zaborav. Ovaj kraj je bio u obliku nekog novog sjaja, sjaja u očima 180 učesnika, sjaj novog početka.

Sjever je tog dana pisao četvrto poglavlje Zeničkih Horizonata. Baš kao u dobrom romanu, ne želim da me kraj ostavlja ravnodušnom. Kad čitam, sve više želim da me pročitano promijeni, učini osjetljivijiom, da mi izmijeni svijet u kojem živim. To isto želim i dok planinarim. Bez vatrometa, bez masovnih scena, bez preuveličane akcije, bez efektne kamere iz ruke. Upravo ovaj scenario ponudila mi je staza koja se prostirala od Gladovića preko Kraljevina i Smetova, pa sve do Zenice. Ova 24 kilometra ponudila su nam ono fundamentalno – usporavanje, smanjivanje brzine, zavirivanje u ono pored čega prečesto prolazimo ne osvrćući se u ono što nazivamo običnim.

Sjever me natjera da vratim film unazad i pretresem protekle nedjelje. Pogledala sam tako unazad i počela da se divim. Divila sam se zajedničkom umjetničkom djelu koje smo stvorili proteklih nekoliko nedjelja. Divila sam se našoj sposobnosti postupanja sa životom na umjetnički način. Divila sam se prelijepoj akustici između prirode i čovjeka.

„Estetskih šokova“ ni na ovoj etapi nije manjkalo. Sve je bilo vrijedno razgledanja, divljenja, čuđenja, slikanja… Osećanje lijepog je teško uhvatljivo teorijskim logičkim sistemima. Da bi se svijet doživljavao umjetnički potrebno je da se rafiniraju čula, ali i da se idealu ljepote da visoka vrijednost. Posmatrajući tu kolonu koja se prožimala ovim neobično lijepim sjevernim krajolikom, mogla sam zaključiti da niko od učesnika nije bio „imun“ na prirodu. Osmijeh i zadovoljstvo našli su svoja mjesta na svih 180 lica.

Na najljepši mogući način uspjeli smo između početka i kraja istkati vrijeme i prostor koje smo ispunili najljepšim pričama. Iako smo ovom etapom okončali projekat “Zenički Horizonti”, Sjever nam je servirao potreban materijal za kovanje novih planova, avantura i ideja, i time, ustvari, stvorio novi početak.

Tekst poslala : Raindance_maggie (Instagram profil)

TOP