ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Neobična avantura na Prenju i Neretvi – Preko VODE do Slobode

Iako je najavljeno oblačno vrijeme, ekipa od 40 učesnika, koliko je bilo i predviđeno za prvi adrenalinski vikend, uputila se, sa startom u 04:00 h, prema Konjicu da bi osjetili jačinu Prenja i dubinu Neretve. Planirani uspon na Prenj startao je u 07:00 h gdje su 22 osobe završile svoj put sa autobusom i nastavile pješice prema Boračkom jezeru, ali preko silnog i jakog Prenja.

Subota puna vjetra i pogleda koje nam je dozvoljavao Prenj, učinila je planinarski izlet nezaboravnim gdje su naši članovi i ostali ljubitelji prirode iskoristili svaki trenutak da uživaju u fenomenalnom pogledu na vrhove Prenja. Tura je počela u 07:00 h sa startom od Konjičke Bijele pa se pružala sve do Kuće na Jezercetu gdje je bila kratka pauza. Nakon sto smo se svi snabdjeli vodom iz obližnjeg izvora, uputili smo se u predivne predjele Prenja koji se prostiru sve do Borika. Fenomenalni vrhovi Prenja koji su bili iznad nas posmatrali su našu kolonu a mi smo se divili njihovoj ljepoti i čistoći. Prorodno bogatstvo Prenja je neprocjenjivo i dokaz da Bosna i Hercegovina ima veliki turistički potencijal koji se svakim danom sve više širi.

Zahvaljujući Savezu Izviđača općine Zenice, imali smo zajedničku večeru i druženje do kasno u ponoć. Ni kišovito jutro nas nije moglo spriječiti da uz doručak i igru frizbija dočekamo rafting. U 12:00 h svi učesnici su, uz tim Sportsko rekreativnog kluba Bosna iz Zenice, krenuli ka Glavatičevu odakle je startna linija za rafting. Hladna Neretva nas je vratila u život a kišni dan učvrstio, pa smo osjetili jedan od najboljih adrenalinskih raftinga i uživali u onoj mjeri koliko nam je to Neretva dozvolila.

Zahvaljujući našim sponzorima, Pekara Pruščanović, Čevabdžinica kod Seje, Almy Travel, ZIM, SHOT, Klub za praktično streljaštvo SHOT, Pyrus, Labirint, Terra Dinarica, Via Dinarica, GOG Računari  i medijskim sponzorima Zenit, Zenicablog, 072info i dr. , ovog vikenda a i sljedećeg, veliki broj osoba će upoznati planine Bosne i Hercegovine, zašto je Prenj dobio epitet BH Himalaji a naravno i ljepoticu Neretvu. Zahvaljujemo se mnogo navedenim firmama koje su dale svoj doprinos i uočile potencijal u projektu koji razvija turizam Bosne i Hercegovine, a što je najbitnije i svijest građana o očuvanju prirode, odlazak na svijež zrak i smisao življenja u Bosni i Hercegovini. I mi imamo puno toga za pokazati, samo treba da svoju državu upoznamo, a jedan od načina je šetajući po planinama, uživajući u rijekama, kanjonima i dr.

Zahvaljujemo se i Gorskoj službi spašavanja koja je dala doprinos i sigurnost cijeloj realizaciji prvog vikenda svojom vještinom i sposobnošću da budu podrška na planini za sve učesnike i naše članove.

I na kraju, zahvaljujemo se i svim učesnicima koji su bili proteklog vikenda sa nama, uživali u mirisu Prenja, družili se sa nama na Boračkom jezeru i osjetili hladnu Neretvu. Nadamo se da je ovo samo početak zajedničkog druženja u prirodi. VEDRO

TOP