ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

DOK JEDNOM NE SMRKNE DRUGOM NE SVANE: Naše reagovanje na članak o nailasku na minu na Prenju

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice mlado je planinarsko udruženje koje glasi za jedno od najaktivnijih društava ovog tipa u srednjoj Bosni, pa i šire. Formirani u oktobru 2013. godine, do sad su proveli nekoliko stotina Zeničanki i Zeničana širom Bosne i Hercegovine, pokazali im magični svijet planina, pomogli u sklapanju novih poznanstava i prijateljstava i bili pozitiva u sumpor-dioksidnoj atmosferi Zenice.

Proteklog vikenda realizovali smo projekat „Preko vode do slobode“, u kojem smo šezdeset Zeničanki i Zeničana poveli u vrleti Prenja i kanjon Neretve. Od tog broja, trideset ih je krenulo predvođeni višestrukim prvakom Bosne i Hercegovine u sportskom penjanju, čovjeku koji je prvi iz Bosne i Hercegovine osvojio Matterhorn sa Sjeverne stijene (jedan od najtežih alpinističkih smjerova na svijetu), alpinisti i planinaru sa višegodišnjim iskustvom i „osobi koja zna gdje se koji kamen na Prenju nalazi“ – Arminom Gazićem.

Nažalost, ovaj prelijepi izlet je, zahvaljujući tendencioznim izvještavanjem određenih organa i medija, te člankom koji se raširio jako brzo nakon njegovog objavljivanja, pao u sjenu zbog nailaska na neeksplodirano ubojno sredstvo PMA-2 Protupješačka Mina Antimagnetna, poznatije kao „pašteta“.

Ovim povodom želimo da upoznamo javnost da zanemari pominjanje imena našeg Udruženja, te imena našeg člana i vodiča, Armina Gazića, u kontekstu ovog članka iz rubrike „crna hronika“. Naprotiv, Udruženje i vodič bi se morali pohvaliti jer su, u 19 godina nakon završetka ratnih dejstava, prvi koji su prijavili postojanje ovog NUS-a, koje se nalazilo na samoj stazi, jednoj od najfrekventnijih na Prenju, kojom je prošlo hiljade planinara i svaka grupa ili pojedinac mora proći pri usponu na „bosanskohercegovačke Himalaje“ ovim pravcem. Nemoguće je da, u 19 godina od završetka rata, niko nije primijetio, a kamoli prijavio postojanje ove mine.

Određene grupe i pojedinci jedva su dočekali vijest da se ime našeg Udruženja i vodiča, Prenja i bosanskohercegovačkih planina nađe u negativnom kontekstu, a njihova „postignuća“ zakivaju u anale uspjeha rada i promovisanja (ne)znanja o sigurnosti u planini.

Želimo im VEDRO u životu, živi i zdravi nam bili i uzbrdo brzi.

Ostalim ljubiteljima planina u Bosni i Hercegovini poručujemo da se drže markiranih staza, prijavljuju eventualni pronalazak NUS-a i uživaju u ljepoti bosanskohercegovačkih planina koje nam je Bog dao, a ne znamo da cijenimo.

PR Udruženja planinara „VEDRO“ Zenica
Afan Abazović

TOP