ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

…VISOKOGORSKI USPON NA NAJVIŠI VRH AUSTRIJE – Grossglockner 3798mnv sa Sanjinom Smrikom

Grossglockner sa 3798m/nv nije samo najviši vrh Austrije, on se ubraja i među najviše vrhove Alpa. Vrh je piramidalnog oblika (podsjeća na veliko zvono), a prvi uspon bio je 1799. god. S vrha, na kojem stoji križ, pružaju se predivni pogledi na veći dio Austrije, a za lijepog vremena mogu se vidjeti i Julijske Alpe.

Ekspedicija „Grossglockner“ kreće iz Zenice i nastavlja prema planu puta Zagreb – Bregana (SLO) – Ljubljana – Jesenice –  tunel Karavanke (AT) – Spittal zatim lokalnom cestom Lienz – Kals am Grossglockner – parkiralište kod pl. doma Lucknerhaus 1920m/nv odakle počinje prava avantura. Idemo prema planinarskom domu Studlhutte 2801m/nv. Nakon nešto malo manje od sat vremena dolazimo do ledenjaka Kodnitzkees koji je prekriven maglom i otežava nam put. Po prelasku glečera slijedio je nešto strmiji uspon po snijegu i ledu s tim da nas vrijeme nije „mazilo“ ni na ovom dijelu jer je puhao jaki vjetar sa kišom, a potom je došlo penjanje po stjenovitom grebenu gdje su sajlama osigurana nezgodna mjesta i na ovom dijelu su vremenske neprilike kulminirale sa jakim vjetrom, a i kiša je prešla u snijeg i led. Iscrpljeni napokon dolazimo do planinarskog doma Erzherzog-Johann Hutte – tzv. Orlovo gnijezdo koji se nalazi na 3453m/nv

U rano jutro budi nas sunce, osmijesi na našim licima su se pojavili i polazimo na najviši vrh Austrije, Grossglockner koji se nalazi 3798m nadmorske visine. Nedaleko od doma smo se navezali, jer počinje strmi uspon po snijegu, a zatim slijedi penjanje po oštrom stjenovitom i zaleđenom grebenu. Na grebenu su ugrađeni metalni štapovi koji služe za osiguravanje. Do vrha nam je potrebno cca 2 sata. Svih 7 članova ekspedicije su se uspjeli popeti i uživati u prizorima koje pruža ovaj vrh. Na vrhu je bio kratki odmor, slikanje, uživanje u prirodi. Povratak istim putem najprije do pl. doma Erzherzog-Johann Hutte 3454m/nv, dalje do Studelhutte 2801m/nv, pauza dolinom mrmota  i parkirališta kod pl. doma Lucknerhaus 1920m/nv. Noćimo i dogovaramo nastavak putovanja prema Dolomitima u Italiji… – kako nam prenosi vođa ekspedicije Sanjin Smriko

Slijedeći dan smo stigli do Cortine d'Ampezzo noćimo i u ranim jutarnjim satima dolazimo do Rifugio Aruzano doma u Dolomitima. Dalje nastavljamo pješačku avanturu po Dolomitima do doma Locatelli 2450m/nv. Od doma Locatelli 2450m/nv idemo na prvu našu ferratu Toblinger ili Torre Toblin. Atraktivna i veoma zanimljiva ferrata sa prelijepim pogledom na ostatak Dolomita. Po lijepom vremenu bilo je lijepo biti dio ovog kamenog sklopa. Nakon ove atraktivne ferrate prelazimo na drugu po planu ferratu Monte Paterno. Ni na ovoj ferrati nije nedostajalo atraktivnih dijelova, specifičnost ove ferrate je ogromni tunel koji prolazi kroz cijeli dio stijene i bez obzira na vanjsku temperaturu od 36 stepeni u tunelu je ledeno hladno i kristali leda su okovali tunel. U ovom dijelu Dolomita se izdižu tri ogromne stijene koje se zovu Tre cime i dominiraju ovim dijelom Dolomita.

I ledeno hladni Austrijski i jako topli Italijanski divovi su nam pružili nevjerovatan doživljaj koji nosimo sa sobom. Avantura koju ćemo pamtiti i prepričavati dugo, dugo….

TOP