ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Svih 7 najviših vrhova Kontinenata Naima Logića

Pretpostavljam da su vas mnoge stvari u životu inspirisale – prosto ih ne možete na prste izbrojati. Ali pitam se koliko je ta inspiracija u vama uspjela procvjetati „do kraja“. Da li ste samoincijativno promjenili svoj stav i način razmišljanja nakon određene inspirativne doze? To se već, nažalost, može izbrojati na prste jedne ruke.

Inspirisati znači podstaknuti nekoga da samoincijativno mijenja svoju mentalnu stvaralačku i kreativnu snagu koja vodi do ostvarivanja ličnih ideja odnosno želja.

Naim Logić je upravo ta osoba koja inspiriše na takav način da sve svoje želje i ideje, koje su zarobljene u vašoj glavi, nastojite pretočiti u neimaginaran, opipljiv oblik. Sigurna sam da se sa ovom tvrdnjom slažu i svi ostali koji su prisustvovali inspirativnom događaju, na kojem je Naim predstavio svoju knjigu „SVIH 7 najviših vrhova kontinenata“.

Naim je postao prvi državljanin Bosne i Hercegovine koji je uspješno kompletirao, među planinarima veoma cijenjeni izazov “Sedam vrhova” (“Seven Summits Challenge“). Činjenica da se na svakom najvišem vrhu svih sedam kontinenata zemaljske Planete zaviorila zastavica Bosne i Hercegovie nije nas nimalo ostavila ravnodušnima, ponos je bio vodeća emocija, a jezu na koži ću samo decentno spomenuti. Svoju knjigu „Svih 7 najviših vrhova kontinenata“ je upravo posvetio, kome drugom, nego svojoj domovini Bosni i Hercegovini – „Mojoj napaćenoj, ali neuništivoj domovini, Bosni i Hercegovini: Jedna si jedina…“

Poveo nas je na svoje nevjerovatno putovanje, gdje smo ga „u gojzericama slijedili svijetom“, skakutali po krovovima svih 7 kontinenata, upijali svaki njegov korak koji nam je tako intenzivno i slikovito opisivao i ostajali fascinirani pomijeranjima ljudskih granica izdržljivosti (i fizičkih i psihičkih).

„Saučestvovali smo u njegovim naporima, svako na svoj način – moralno, emocionalno, materijalno… Iznenada, više nije bilo primarno može li individua Naim Logić doseći nedostignuto – najviši Mt. Everest, najsuroviji Antarktik, najzamršeniji Carstenz Pyramid, najproblematičniji Denali… Gorilo je pitanje može li bosanskohercegovački „materijal“ istrpiti i doseći toliko daleko, koliko mogu nade, želje, mašta… Odgovor već znate!“ (izvor citata: Zvonimir Nona Tomić, Uvodna riječ – Svih 7 najviših vrhova Kontinenata).

Naim Logić je osoba koja je promijenila shvatanje nemogućeg, planinar koji je zaslužio činove kroz rezultate na terenu, a ne kroz odnose s javnošću, Bosanac i Hercegovac koji inspiriše i pokreće upravo TEBE da zgrabiš svoj ruksak i korak po korak kreneš u ostvarivanje svojih snova, jer kako i sam Naim metaforično kaže „Svako ima svoj Everest!“

TOP