ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Obilježili smo DAN DRŽAVNOSTI na čistom zraku.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “Vedro” iz Zenice i ove godine je obilježilo 25.Novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Ukupno 40 članova Udruženja Vedro, građana Zenice, planinara i ljubitelja prirode je Dan državnosti odlučilo provesti na svježem zraku, sa postotkom sumpora i prašine od 0 %. Udruženje “Vedro” je učesnike izleta odvelo na Smetove, planinsko uzvišenje udaljeno 9 km od Zenice, koje je u II svjetskom ratu i periodu kada je proglašena državnost Bosne i Hercegovine odigralo značajnu ulogu u oslobođenju grada Zenice. Ovim izletom je Udruženje Vedro na dostojanstven način obilježilo Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, te po drugi put organiziralo “Marš za kisik” obzirom da koncentracija sumpora u gradu Zenici ovih dana dostiže enormnu količinu.

Učesnici su se dobro uhodanim planinarskim stazama za nepuna 3 sata od Turske česme na Kamberovića polju, popeli do spomenika Zeničkom partizanskom odredu gdje ih je čekala ekipa BHT1 koja je kamerom zabilježila ovaj izlet.

Učesnici su potom 3 sata proveli na prostranstvima Smetova, da bi se oko 15 h počeli spuštati ka Zenici. Nastojati ćemo da obilježavanje Dana državnosti na čistom zraku preraste u tradiciju.

Alexandra Domuz
Statistika Udruženja planinara VEDRO

TOP