ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

TAJAN : Čarolija prirode na tromeđi

„Ukoliko ste planirali izaći iz kuće, pripremite svoje kišobrane“ bio je savjet meteorologa za nedjelju, 6.3.2016.godine.

“Nestabilne vremenske prilike, uz povećanu naoblaku, mogu uzrokovati jačanje tegoba, a moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje i nervoze. Savjetujemo da se ne pretjeruje sa aktivnostima” bila je izjava biometeorologa.

“Pakujem svoj ruksak, oblačim kabanicu i stežem svoje gojze” tog jutra bila je odluka avanturiste.

Upravo ovu odluku je u nedjelju, 6.3.2016. godine donijela 81 (osamdeset i jedna) avanturističkih duša, od toga 48 učesnika iz Zenice i 33 učesnika iz Kaknja i Viteza, a svi zajedno prkosili izjavama meteorologa i biometeorologa. Mlađi i stariji, ljepši i jači spol, akutni i hronični planinari – svi tog jutra odlučiše biti svjedoci čarobnog čina spuštanja kiše na mekano tlo prelijepih Ponijerskih šuma i staza. Gusta crnogorična šuma prostirala nam je staze kroz tajne prirodnog parka Tajan, koji je prije nekoliko godina postao i zaštićena zona. Zanimljivo je da je ovo mjesto, koje se nalazi na tromeđi kakanjske, zavidovićke i zeničke općine, dom endemskog Bosanskog Ljiljana, koji je vijekovima bio simbol naše divne Bosne i Hercegovine.

Ovo slatko mjestašce podarilo nam je nezaboravan susret sa promjenjivom čudi prirode. Kiša, oblaci, nebesko plavetnilo, pa čak i zrake sunca – svi su se naizmjenično gurali i znatiželjno virili između gustih crnogoričnih grana iznad naših glava, kao da žele saznati ko to korača njihovom teritorijom. I napokon upoznaše tu glasnu, i ništa manje znatiželjniju “Vedro” kolonu, od najmlađe šestogodišnje djevojčice Lene Jašarspahić do najstarijeg šezdesettrogodišnjeg čika Fahre; od onih čije su gojzerice prešle ogroman broj kilometara do onih koji su svojih prvih 13 kilometara planinarenja, kolika je i bila dužia same ture, žrtvovali upravo za ovaj pohod. Zajedno smo uspjeli krunisati ovaj pohod osvajanjem vrha Tajan koji se nalazi na 1297m n/v.

Turu smo okončali oko 15:30 u vikend naselju Ponijeri, uz domaću kafu i čaj, koju smo guštali uz slatkiše koje bi neko izvadio iz slatkog “šteka” svog ruksaka, i time nas uvijek uspio obradovati kao malu dječicu.

Kako volimo da se družimo sa planinarima iz drugih gradova pokazuje to da su taj dan vodiči bili domaćini- planinari iz Kaknja. Veliko hvala Senadu Bajriću, Hamzi Ganiću i Emiru Veispahiću, te GSS-u stanice Zenica i Kakanj koji brinu o sigurnosti naših učesnika.

Takođe veliko hvala za sve učesnike iz Kaknja i Viteza, koji su svojim prisustvom uveličali ovaj izlet i samim tim doprinjeli pozitivnoj atmosferi u koloni. Posebne čestitke idu za pionire planinarstva koji su ovim izletom ispitivali svoje mogućnosti i ponosno koračali do samoga vrha Tajana.

Organizatori su na kraju najavili buduće Vedrove aktivnisti; “Zeničke horizonte 2016” na koje su pozvali sve učesnike ovog pohoda.

TOP