ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

KOZARA : Mnogo više od slavne historije

Nakon uspješno završene 2. sezone projekta “Zenički Horizonti” gdje smo planinarsko – edukativnom šetnjom oko grada Zenice uživali u prirodi i pogledima na grad Zenicu, za naše članove i simpatizere pipremili smo novi izlet i to u daleki Prijedor, tačnije u Kozarac, gdje se nalazi Nacionalni park Kozara čuven po herojskim borbama naroda za slobodu. Nacionalni park Kozara 6. aprila 1967. godine proglašen je , a u cilju zaštite brojnih spomenika nastalih u vrijeme borbi na planini Kozari, prirodnih ljepota i drugih znamenitosti ovog područja, kao i radi unapređenja turizma i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju.

VEDRO je pripremilo za sve planinare i izletnike laganu šetnju od Kozarca prema spomen području Mrakovica koji je udaljen 13 km. Od učesnika se očekuje da uživaju u laganoj i relaksirajućoj planinarskoj turi po nacionalnom parku u pratnji vodiča planinarskog društva Mrakovica Kozarac .

SVI UČESNICI ĆE POSJETITI MEMORIJALNI KOMPLEKS (uračunato u cijenu) KOJEG SAČINJAVAJU :

U znak sjećanja na poginule borce u središnjem dijelu Nacionalnog parka Kozara, Mrakovici, podignut je 1972. godine Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik, Memorijalni zid i Muzej.

1. Memorijalni spomenik – Svojom visinom od 33 m Spomenik, na simboličan način, predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Spomenik okružuju betonske kolone čime je predstavljen fizički pritisak neprijatelja na Kozaru.
2. Memorijalni zid – Memorijalni zid koji je u bronzi, „u smrti za vječnost“ postrojeno je 9 921 ime boraca poginulih u borbama na ovom području tokom II svjetskog rata.
3. Muzej – Fotografije, predmeti i dokumenti koji svjedoče o stradanjima stanovnika ovog kraja

INFORMACIJE O IZLETU – DETALJNO PROČITATI

Datum i vrijeme polaska : nedjelja, 17. maj 2015. godine u 05:30h
Mjesto polaska : PARKING ZENIČKE ARENE, TAČNIJE ISPOD NADVOŽNJAKA
Participacija za prijevoz : za članove VEDRA: 25,00 KM po osobi
Participacija za prijevoz : za nečlanove VEDRA: 28,00 KM po osobi

U cijenu uračunato : prijevoz, ulazu u nacionalni park, ulaz u muzej i vodička služba.
Parcipacija za izlet za one koji idu vlastitim prevozom : 3,00 KM s tim da se moraju organizatoru najaviti 3 dana prije događaja.
• Prijava i uplata do subote, 16. maj 2015. godine, do 12:00h

• REZERVACIJE ZA IZLET SE NEĆE VRŠITI, niti će se primati uplate na dan izleta. Uplatom u propisanom roku osiguravate svoje mjesto u prijevoznoj jedinici. Nakon gore navedenog termina za uplatu participacije za izlet, isti ne vraćamo u slučaju neodaziva.

Prehrana : Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).
Oprema : Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini (ruksak, GOJZERICE, PRESVLAKA, deblje čarape, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše!)
Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta : L – LAGANO
Lahka tura primjerena svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5h, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400m.
Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta : N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala
Vremensko trajanje ture : oko 4 sati
Dužinsko trajanje : oko 13 km
Povratak u Zenicu : u večernjim satima.

Maršruta : Zenica – Kozarac (busem), Kozarac – Mrakovica – Kozarac (pješke), Kozarac – Zenica (busem)

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).
• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja u prirodi (ruksak, gojzerice, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)
• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta: L – LAGANO
Lahka tura primjerna svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5 sati, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400 metara.
• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta: N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala
• Povratak: u popodnevnim satima.
• Odazivom na izlete, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istim, da prihvata program, da izletima pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.
• Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.).
• Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

TOP