ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Kontra bure, razvedrili i Biokovo

Prvog dana zime, 21. decembra 2014. godine, petočlana ekipa članova Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, posjetila je Makarsku, uspela se na najviši vrh planine Bikovo, Sveti Jure (1762 mnv) i time napravila prvi izlet van granica Bosne i Hercegovine pod zastavom „VEDRA“. Članovi ove samoinicijativne grupe su Nermin Talam, Almir Durmić, Muris Kovačević, Aldin Hamzić i Afan Abazović. Uz vodiče Ivanu i Ljiljanu Gudelj, članice HPD „Biokovo“ Makarska, kolona je izvršila visokogorski uspon sa 0 mnv na 1762 mnv u trajanju od 6 sati.

Biokovo je masiv koji dijeli Jadran od Zagore, nalazi se na području općina Makarska, Vrgorac, Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Zagvozd, Zadvarje i Šestanovac. Najviši vrh planine je Sveti Jure, visok 1762 metra, na kojem se nalazi TV odašiljač i do kojeg vodi Biokovska cesta, najviša u Hrvatskoj, duga 23 km. Područje planine Biokovo je proglašeno Parkom prirode 1981. godine. Republika Hrvatska je 1998. godine osnovala Javnu ustanovu Park prirode Biokovo, čija je djelatnost zaštita, održavanje i promocija Parka prirode Biokovo.

„Automobilom smo krenuli u 01:00 iz Zenice, a u Makarsku smo došli u 05:00. Dočekalo nas je tmurno i zacrnjeno nebo, a bura je iz minute u minut pojačavala, donoseći kapljice kiše sa sobom. U jednom trenutku smo razmišljali o odustajanju od uspona, jer nam vrijeme nije išlo na ruku. No, hvala Bogu, nakon sat vremena se razvedrilo, po starom dobrom običaju gdje god ‘VEDRO’ dođe, te smo polagano gledali Makarsku ispod nas, Jadransko more, otoke Hvar, Brač, Korčulu, Mljet, Lastovo, poluotok Pelješac, Split, Makarsku rivijeru. Nezaboravno!“, priča Muris Kovačević, jedan od najzaslužnijih za uspon.

Na prijevoju Štrbina, kojim se završava glavni dio uspona na Biokovo, ispod vrha Vošac, ekipu je zadesio orkanski udar bure od 130 km/h, ali se nisu dali, te su nastavili ka vrhu. U 14:00, zastava „VEDRA“ se zavihorila na vrhu Sveti Jure (1762 mnv), a pored opisanog pogleda, u zaleđu Biokova, mogle su se jasno posmatrati bosanskohercegovačke planine Velež, Prenj, Čvrsnica, Vran, Cincar i Kamešnica.

„Povratak je bio dosta brži od uspona. U Makarskoj smo bili za neka dva sata. Nakon silaska sa Biokova, uslijedila je kafica na rivi, prvog dana zime, da proslavimo i Afanov rođendan i uspon na ovu prelijepu planinu“, nadovezuje se Nermin Talam, vođa ove ekipe.

Nakon toga, ekipa se uputila nazad ka Zenici i došla u svoj grad u 23:00 istog dana. Hvala HPD „Biokovo“ Makarska na pomoći prilikom realizacije ovog uspona, naročito Ivani i Ljiljani Gudelj.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice će posjetu planini Biokovo najvjerovatnije uvrstiti u svoj Godišnji plan za 2015. godinu, a o terminu, detaljima i ostalim informacijama će članovi biti blagovremeno informisani.

Do narednih uspona, „VEDRO“!

Afan Abazović
PR Udruženja VEDRO

TOP