ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Eksplozija adrenalina na Prenju i Neretvi

“I Prenj stoji – sav je Od jednog komda; Krvav je, kad sunce U maglu zapada; U jesenje dane Kao žuč se žuti, Grozan kad prozbori, Strašan kada šuti. “

Vladimir Nazor

Ovako je 1943. godine Prenj otpjevao pjesnik Vladimir Nazor. Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma“VEDRO”iz Zenice, u saradnji sa Sportsko-rekreativnim klubom “BOSNA” iz Zenice, svojim članovima i drugim ljubiteljima prirode 23.08. i 24.08.2014.godine je priuštilo nezaboravan vikend na Prenju, Boračkom jezeru i Neretvi.

U subotu 23.08.2014.godine u 06:00, šezdesetočlana ekipa zaljubljenika u prirodne ljepote Bosne i Hercegovinekrenula je iz Zenice“PREKO VODE DO SLOBODE”, put Prenja, Boračkog jezera i Neretve.

Dolaskom u mjesto Konjička Bijela, ekipa se razdvaja i 35 učesnika, predvođeni jednim od naših najboljih alpinista, Arminom Gazićem, odlazi u vrleti Prenja, dok ostatak ekipe nastavlja put ka Boračkom jezeru.

Od Konjičke Bijele do planinarske kuće na Jezercu put je vodio kroz strme šumovite predjele, da bi potom prešao u stjenoviti i kameniti teren tipičan za Hercegovinu. Uspon od Konjičke Bijele do Jezerca je trajao 4 sata, a učesnici su tokom uspona mogli uživati u prekrasnim predjelima Prenja kojeg s pravom zovu Bosanski Himalaji, te uživati u pogledu na vrhove Osobac (2026 m/nv), Taraš (1750 m/nv), dok se u daljini maglovito nazirao nenadmašni vrh Zelena Glava (2155 m/nv). Dolaskom na Jezerce, koje se nalazi u samom srcu Prenja na 1655 m/nv, Vedraši se su odmorili i okrijepili ispred planinarske kuće, da bi se potom preko Crnog Polja i Boračke Drage počeli spuštati prema Boračkom jezeru. Pred kraj ture, učesnike je zahvatilo nevrijeme, tako da su se svi mogli uvjeriti u istinitost Nazorove pjesme s početka teksta, ali su svi sretno sišli s Prenja i spustili se na Boračko jezero. Ukupan uspon i silazak s Prenja trajao je deset sati. Dok je dio ekipe pohodio Prenj, ostatak učesnika je iskoristio predivan avgustovski dan za kupanje i sunčanje u toplom Boračkom jezeru.

Nedjelja je bila rezervisana za drugi dio adrenalinskog projekta “PREKO VODE DO SLOBODE”- Rafting na Neretvi.

Učesnici su se, predvođeni iskusnim skiperima SRK “Bosna”, sa ukupno 8 čamaca spustili 17 km dugom dionicom od Glavatičeva do Džajića buka. Ne postoje riječi kojim bi se mogli opisati nestvarno predivni predjeli kanjona rijeke Neretve, to se jednostavno mora iskusiti i doživjeti! Pauze tokom raftinga, rafteri su iskoristili za sunčanje na prelijepim plažama zelene ljepotice, koje samo priroda može oblikovati, a oni hrabriji su se odlučili za kupanje u studenoj, ali neodoljivoj Neretvi.

Učesnici su tokom spusta na Neretvi naišli na predivne vodopade, pa su na prijedlog Amela Selimovića učestvovali u ALS Ice bucket challenge, te su za istu aktivnost nominovali Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma “AVANTUR” iz Sarajeva. Nadamo se da članovi Avantura odgovoriti nominacijama 🙂

Rafting je uspješno okončan u 16:30, te su se učesnici, sretni zbog proživljenog, ali i tužni zbog toga što je projekat „Preko vode do slobode“završio, uputili ka Zenici, uz zadržavanje u pitoresknom gradiću Konjicu.

Do nekog novog raftinga i planinarskih uspona, VEDRO!

 AUTOR: Domuz Alexandra

TOP