ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Planinarski pogled sa Bobovca za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” iz Zenice realizovalo je svoj Masovni planinarsko-historijski izlet na Bobovac, čime smo, na dostojan i simboličan način, obilježili Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

U koloni je učestvovao 131 učesnik i učesnica iz Zenice, Kaknja, Sarajeva, Zavidovića, Travnika, Bugojna, Mostara i Beča (Austrija). Značaj ovom izletu dao je podatak da preko 70% učesnika ovog izleta nikada nisu bili na Bobovcu, što je bio motiv više da im Udruženje ponudi što sadržajniji izlet.

Počeli smo sa obilaskom Kraljeve Sutjeske, i to dvora Grgurevo, Dusper kuće, te džamije Mehmeda II El-Fatiha, a nakon toga, kanjonom Bukovice, kolona se uputila prelijepom kraljevskom stazom do Bobovca, udaljenog 6 km. Po dolasku na Crkvicu, plato Mauzoleja bosanskih kraljeva, kolonu je dočekao ručak u aranžmanu Seoskog domaćinstva “Ibrišimović” i Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac” iz obližnjeg sela Mijakovići. Po svjedočenju prisutnih mještana, kolona “VEDRA” oborila je sve rekorde posjete kad su u pitanju organizovane posjete planinara Bobovcu. Dio učesnika je iskoristio priliku i posjetio Mauzolej bosanskih kraljeva i osmatračnicu Vis, odakle se pruža prelijep pogled na cijelu klisuru rijeke Bukovice i okolna sela Mijakoviće, Dragoviće, Juse, Kopijare, Borovicu i Poljane. Nakon historijskog časa, kolona se uputila suprotnim smjerom niz rijeku Bukovicu do Kraljeve Sutjeske. Učesnici nisu krili oduševljenje organizacijom, realizacijom, ambijentom, turom i viđenim.

Zdravstveni bilten je ostao besprijekoran. Zahvaljujemo se stanicama Gorske službe spašavanja Zenica i Kakanj na pruženoj pomoći u realizaciji ovog izleta. Podsjećamo zainteresovane da 22. marta počinje naš najveći projekat “Zenički horizonti”, etapom Istok. Do tada, VEDRO!

PR Udruženja planinara VEDRO
Afan Abazović

TOP