ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Članovi Vedra danas na Bobovcu pod organizacijom PD Bobovac – Kakanj

U povodu 15. aprila, dana općine Kakanj, Planinarsko društvo “Bobovac” Kakanj organizovao je planinarski pohod “Bobovac 2014” gdje je sa više od 100 učesnika uspješno realizovalo uspon na Bobovac na kojem su ujedno bila i četiri člana našeg udruženja.

 Za one koji nisu znali, Bobovac je najznačajniji i najposječeniji grad srednjovjekovne Bosne koji leži na strmnoj stepenastoj stijeni iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, zapadno od Vareša. Izgradio ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije polovine 14. stoljeća.

Godišnje nekoliko hiljada turista i zaljubljenika u historiju Bosne i Hercegovine posjeti ovo mjesto. Za planinare je Bobovac bitan , pored historijskog značaja, jer posjeduje jako lijepu stazu koju krasi priroda i Mijakovska rijeka pa možemo često na Bobovcu sresti mnoge planinare iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine.

Danas smo imali čast da budemo dio pohoda pod organizacijom planinarskog društva PD Bobovac iz Kaknja koji su ujedno i domačini na ovom lokalitetu. Odličnom organizacijom, lijepim vremenom i dobrim druženjem uspješno smo se popeli na kraljevski grad Bobovac gdje smo se slikali i imali historijski čas pa nakon toga zajedno krenili po prvi put kružnom turom i popeli smo se na Kopljare gdje smo imali lijep vidikovac i upoznali se sa selima Mijakovići, Dragovići, Jusići te nakon toga uživali u predivnom spustu kroz šumu do Kraljeve Sutjeske.

Pored naša 4 člana koji su učestvovali na pohodu bili su večinom članovi PD Bobovac i Članovi Gorske službe spašavanja Kakanj a ujedno i članovi ISS Kakanj koji su precizno i kvalitetno pazili na sve učesnike, Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma “Avantur” i drugi.

Zahvaljujemo se mnogo planinarskom društvu “Bobovac” na predivno provedenom danu i nadamo se da će praviti još ovako lijepih projekata gdje će mladi uživati u prirodi kako je to bilo danas jer nema ništa ljepše nego vidjeti prirodu i planinare kako je čuvaju da bi uživali u njoj na jedan kulturan i dostojanstven način.

TOP