ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

MAJSKA MAJEVICA: Kraljevstvo Srebrenika

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, nakon uspješno realizovanog projekta „Zenički horizonti“, nastavlja redovne aktivnosti u pravcu upoznavanja prirodne baštine Bosne i Hercegovine, planina koje je čine i aktivnog boravka u prirodi.

Ovoga puta, izletom lirskog naziva „MAJSKA MAJEVICA: Kraljevstvo Srebrenika“, vodimo vas na sjeveroistok naše domovine, na obronke najduže planine u Bosni i Hercegovini – Majevice, planinarski dom Lipici, te tvrđavu Srebrenik.

Tura, koju ćemo pješke prehodati, duga je 12 kilometara, a proteže se od sela Gornji Hrgovi, sjeverno od Srebrenika, do planinarskog doma Lipici, istočno od Srebrenika. Nakon boravka u planinarskom domu, silazimo do tvrđave Srebrenik putem dužine 4 kilometra.

Sigurni smo da ćete uživati u ovom izletu, jer je, po anketi Udruženja „VEDRO“, mali broj Zeničanki i Zeničana obišao ovaj kraj. Ko nije, evo idealne prilike za to!

• Datum i vrijeme polaska: nedjelja, 11. maj 2014. godine u 06:00

• Mjesto polaska: kod robne kuće „Bosanka“ u Zenici

Participacija za prijevoz, pristupninom za planinarski dom Lipici i ulaznicom za tvrđavu Srebrenik – za članove VEDRA: 17,00 KM

Participacija za prijevoz, pristupninom za planinarski dom Lipici i ulaznicom za tvrđavu Srebrenik – za nečlanove VEDRA: 20,00 KM

• Prijava i uplata do petka, 09. maja 2014. godine, u 18:00h

• Rezervacije za izlet se neće vršiti, niti će se primati uplate na dan izleta. Uplatom u propisanom roku osiguravate mjesto u autobusu. Nakon gore navedenog termina za uplatu novca, isti ne vraćamo u slučaju neodaziva na izlet.

• Prehrana: Hrana i piće iz vlastitog ruksaka. Ponijeti dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).

• Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini (ruksak, gojzerice, deblje čarape, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše, PRESVLAKA!)

• Ocjena za kondicijsku zahtjevnost izleta: L – LAGANO
Lahka tura primjerna svakom planinaru i izletniku, po ukupnom trajanju hoda kraća od 5 sati, isključuje dugotrajne i strme uspone. Visinska razlika je manja od 400 metara.

• Ocjena za tehničku zahtjevnost izleta: N – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala

• Povratak: u predvečernjim satima.

• Maršruta: Zenica – Srebrenik – motel Orion (autobusom) – Gornji Hrgovi – planinarski dom Lipici – tvrđava Srebrenik (pješke) – Srebrenik Zenica (autobusom)

• NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana izleta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.

Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenskih uslova, neprohodnost puteva i sl.).
Organizator zadržava pravo otkazivanja izleta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na planinarske izlete koje su za Vas zahtjevni.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite nekoga.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije organizatora i vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.

 

• Vodič: član planinarskog društva „Majevica“ Srebrenik
• Turistički vodič: Afan Abazović
• Organizator izleta: Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica

Sve informacije oko izleta i uplate možete dobiti svakim danom iza 13:00h na brojeve telefona organizatora izleta koji se nalaze na liniku : NAŠ TIM

VEDRO!

TOP