ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Vlašić Snow Patrol – Velika doza vitamina D za kraj godine

Vlašić je obilježio početak naše planinarske godine, a s njim smo i zaključili veoma uspješnu 2015. godinu.

Naš prvi ovogodišnji izlet na Vlašić nije prošao kako je planirano, zbog lošeg vremena nismo uspjeli osvojiti Paljenik, no tada smo obećali da ćemo se vratiti i pokušati ponovo, jednostavno nismo odustajali tako lahko.

Ovu nedjelju, 20. decembra, 85 planinara i zaljubljenika u prirodu zajedno s nama ostavilo je sivilo grada i uputilo se ka Vlašiću. A on nas je dočekao fenomenalnim sunčanim vremenom i beskrajnim nebeskim plavilom, kao da je i sam želio da se popnemo na Paljenik i mašemo našim zastavama s najvišeg vrha te planine.

Najzanimljivija činjenica ovog pohoda je obilježena saradnja našeg Udruženja sa Gorskom službom spašavanja iz Zenice. Zajedničkim trudom i zalaganjem u proteklom periodu došli smo od ideje da pružimo planinarima nešto na zajedničkoj osnovi pa se stvorila ideja o pohodu Vlašić SNOW PATROL koji će nadamo se ući u godišnji plan aktivnosti i kod GSS Zenice a i kod nas.

Naš pohod je krenuo s Galice, te uz podršku članova GSS stanice Zenica laganim, ali odlučnim koracima hodili ka Paljeniku, koji leži na 1933 mnv. Bez mnogo poteškoća smo prešli put do vrha, gdje smo odmorili i napunili se ogromnom dozom vitamina D. Tada smo se uputili ka Devečanima i planinarskom domu Jusuf Pečenković, gdje su nas domaćini dočekali s čajem i kafom. Za kraj druženja otišli smo na Babanovac i travničke ćevape.

Ovom prilikom šaljemo pozdrave i veliko hvala našim prijateljima iz HPD Bjelašnica, Avantura, kao i članovima PD Bobovac koji su odlučili s nama provesti dan na planini. Također šaljemo i zahvalnicu članovima GSS stanice Zenica koji su zajedno s nama brinuli o sigurnosti svih učesnika.

S Vlašićem smo započeli novu godinu, a s njim je i završavamo. Ekipa VEDRO zahvaljuje svima koji su s nama hodili i osvajali prekrasne vrhove naše Bosne i Hercegovine. Vidimo se u 2016. godini.

VEDRO vam bilo gdje god hodili!

PR Udruženja planinara VEDRO,
Nino Mujkić

TOP