ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Ravnoteža života : Uvijek u dobroj formi

Nastojite postići svoju idealnu figuru, uvijek ostati u dobroj formi, uvijek biti fit i aktivni? Pitate se kako to čine oni koji su to već postigli ili su pak oduvijek takvi, pa pomislite nešto kao „ma to je genetika“  ili  „ma moj metabolizam je prirodno spor“. Riješite se ovih misli koje vas samo sputavaju u ostvarenju svog cilja. Ne dozvolite da vas kojekakve dijete i striktni planovi ishrane i vježbi obeshrabruju.

Prvo, morate znati da vas izgradnja dobrih navika, a ne genetika, zasigurno dovodi do željenog cilja. Evo nekoliko savjeta kako konstantno ostati u dobroj formi te bez velikih napora održati svoju idealnu figuru, a samim tim i idealan osjećaj.

UŽIVAJTE U U FIZIČKIM AKTIVNOSTIMA

Ukoliko pripadate onoj skupini ljudi koji se užasavaju od svog predstojećeg treninga, onda je došlo vrijeme da promijenite način sprovođenja svojih fizičkih aktivnosti.

Ako zaista mrzite raditi svoj trening, onda problem leži u samom treningu, a ne u vama. Svi smo mi različiti, pa stoga volimo raditi i različite stvari. I sama sam se počela uažasavati od trčanja jer sam mislila da je trčanje jedini način da ostanete u formi, dok nisam počela s kombinacijama vježbi koje su meni odgovarale (yoga – pilates – plivanje – planinarenje – trčanje). Takođe je i promjena ambijenta doprinjela užitku (nova staza za trčanje, nova planina za planinarenje, yoga na otvorenom…). Pokušajte i vi pronaći svoju idealnu kombinaciju vježbi i primjetit ćete kako počinjete uživati u vašem ličnom „kroju“ fizičkih aktivnosti.

NE OPTEREĆAVAJTE SE DIJETAMA

Da li uopšte poznajete osobu koja je u odličnoj formi sa top figurom, a koja podliježe svakom novom hiru dijeta? E pa, ne poznajem je ni ja!

Osobe koje su konstantno fit ne sprovode nikakve dijete. One su zdrav način ishrane načinile svojim životnim stilom.

Morate znati slušati svoje tijelo, šta vam to daje energiju i šta vas čini sitim tokom dana? Koja hrana čini da se dobro osjećate?

Kada naučite odgovore na ova pitanja, bit ćete na dobrom putu ostvarivanja vašeg cilja tj. da zdrav način ishrane možete nazvati svojim životnim stilom.

PROVODITE MNOGO VREMENA SA OSTALIM OSOBAMA KOJE SU AKTIVNE I FIT

Sigurno poznajete onu izreku „ono si što jedeš“? Međutim, takođe si i ono S KIM jedeš.

Razmislite: ukoliko provodite vrijeme s osobama koje jedu brzu hranu i vode statičan način života, šta bi vi učinili? Pa vjerovatno jeli brzu hranu i vodili statičan način života, zar ne?

S druge strane, ukoliko osobe, s kojima provodite vrijeme, zdravo kuhaju, uživaju u aktivnostima kao što su vožnje biciklom i igraju odbojku u slobodno vrijeme, vjerovatno ćete im se pridružiti u pojedinim aktivnostima.

U početku to može biti teško, ukoliko imate više prijatelja sa nezdravim navikama, ali možete upravo vi biti ta osoba koja će ih pokrenuti na promjenu njihovih uobičajenih (ne)aktivnosti.

DAJTE SNU PRIORITET

Jednoj od veoma bitnih stvari kojoj fit osobe daju prioritet kako bi ostale zdrave i pune energije je SAN. Ne samo da spavanjem obezbjeđujete tijelu energiju, san takođe pomaže u regulaciji metabolizma, oporavlja mišiće, povećava sportske rezultate i još mnogo toga. Pokušajte si obezbijediti oko 7 sati sna tokom noći.

NE POKUŠAVAJTE POSTATI „PERFEKTNI“

Da se ne bi osjećali ogorčeno zbog svoje zdrave ishrane, tu i tamo morate sebi dozvoliti da uživate u svojim omiljenim poslasticama. Ova „mala nagrada“ koju ste sebi priuštili spriječit će kasnije napade gladi u kojima se lako može, nesvjesno, unijeti i do 600 (čak i više) suvišnih kcal.

Ista stvar je i sa vježbama. Ukoliko vaš organizam traži jedan „slobodan“ dan, iako nije bio planiran, priuštite ga sebi i svom organizmu, bez da vas savjesti peče.

Pronalazak ravnoteže, kako u prehrambenim navikama tako i u fizičkim aktivnostima, pretvorit će vas u zdraviju, sretniju i fit osobu – upravo ono za čime i težimo.

Tekst poslala : Raindance_maggie (Instagram profil)

TOP