ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela…

…posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova.

Teretana i  fitness… dosadašnji su moji pokušaji da sredim svoju liniju i tijelo držim u kondiciji. No, nakon mjesec ili dva pokušaja da u skupini s drugim manje ili više tjelovježbi sklonim muškarcima i ja održavam svoju formu, svaki bih put odustao.
I nadao se kako ću napokon pronaći idealnu tjelovježbu za sebe. Ja, naime, nisam tip koji može predano vježbati u zagušljivom prostoru ispunjenom ljudima koji nabrijano tešu kilograme i rastežu mišiće. Za mene je to nekako previše  naporno. S druge strane, kako sam ušao u  tridesete, tijelo traži neku aktivnost kojom bih razgibao svoje mišiće nakon 8-satnog rada na poslu.

 Zato sam se odlučio planinariti. Sa prijateljima sam krenuo na planinarski izlet na Smetove ( kod Zenice ). Bilo je to prvo moje hodanje po planini. Planinarenje i druženje s ekipom su me oduševili. Nakon prvog sam izleta, doduše, imao upalu mišića, ali ubrzo sam shvatio kako sam se potpuno zaljubio u hodanje planinama i upoznavanje novih, za mene neotkrivenih mjesta. Sada planinarim već deset godine. Obišao sam Lisac, Vranicu, Čvrsnicu, Maglić, Prenj, Bjelašnicu,  i još mnoga mjesta. Dišem punim plućima, a forma mi je na zavidnoj razini. Znam to jer bez problema mogu prepješačiti 40-ak kilometara. Osjećam se dobro i fit, shvatio sam da je planinarenje najbolji način da se u netaknutoj prirodi riješim stresa, ali i ojačam svoj organizam. Upravo zato svima preporučujem planinarenje.

Ovako govori 32-godišnji Nermin Talam, predsjednik Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ Zenica, koji se pretvorio u strastvenog planinara, a svoje je tijelo doveo u super formu i kaže da se nikad nije osječao bolje!

Prednosti planinarenja
Prije nego što i vi odaberete planinarenje za rekreaciju, doznajte koje su njegove koristi za zdravlje:   – Hodanje i uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova.
– Potiče imunološki sustav, prvenstveno sposobnost organizma da se obrani od različitih infektivnih bolesti.
– Pozitivno djeluje na rad srca i krvotok te pospješuje transport i opskrbljenost krvi kisikom.
– Pospješuje izmjenu tvari u organizmu i, uz ostalo, bez posebnog režima prehrane smanjenje masnoće u tijelu, pa tako i tjelesnu težine.
– Relaksira, oslobađa stresa, potiče pozitivne emocije i podiže samopouzdanje.

Kako se pripremiti za planinarenje
Ako se aktivno ne bavite nekim od oblika organizirane sportske rekreacije, najbolje je da otprilike mjesec dana prije odlaska u planine svakodnevnim brzim hodanjem ili trčanjem postignete fizičku kondiciju. Ako imate problema sa zdravljem, prije negoli se uputite u planine, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Stručnjaci smatraju da prije polaska u planine osobe starije od 50 godina moraju obavezno obaviti specijalistički pregled srca, dok ga onima iznad tridesete preporučuju.

Pomno planirajte izlet
Prije nego što krenete na odabranu planinarsku rutu, dobro proučite planinarsku kartu i vremensku prognozu te isplanirajte svoj boravak u prirodi. Iako bi bilo najbolje da se suzdržite od branja cvijeća i ostalog bilja, nabavite i proučite kartu zakonom zaštićenog raslinja toga područja kako ne biste došli u napast te kako biste mogli poučiti ekološki neosviještene pojedince. Kako najviše korisnih savjeta možete dobiti od onih koji se već bave planinarenjem, najbolje je da se učlanite u planinarsko udruženje/društvo, koje zasigurno postoji u vašem mjestu.

Što obući i što ponijeti
Ako ne možete nabaviti posebnu odjeću za planinarenje, najvažnije je da ona bude sportskog kroja, dakle udobna i da ne sputava pokrete te da je načinjena od prirodnih vlakana. Pri odabiru dajte prednost slojevitom odijevanju, koje je najpraktičnije u planinskim uvjetima, primjerice umjesto jedne deblje majice radije obucite dvije laganije.
Uz uobičajenu odjeću obavezno nabavite nepromočivu kišnu jaknu s kapuljačom koja je dovoljno široka da je možete navući preko naprtnjače.
Cipele vam u planinama doslovce mogu sačuvati glavu, zato neka budu što solidnije. Kako moraju biti od što kvalitetnijih i čvršćih materijala te anatomski oblikovane da bi sačuvale vaša stopala i gležnjeve, nabavite ih isključivo u specijaliziranim prodavaonicama, uz savjet stručnog prodavača. Uz cipele nabavite i posebne čarape bez šavova koje vas ne mogu nažuljati. Nemojte zaboraviti ni kvalitetne sunčane naočale te pokrivalo za glavu koje će vas zaštititi od sunca, koje je posebno jako na visinama.
U obavezan rekvizit svakog planinara spada ni preveliki ni premali ruksak od nepromočivih materijala te, po mogućnosti, anatomski oblikovan. U njemu treba biti kutija prve pomoći, s flasterima, flasterima za žuljeve, sprejem za rane, zavojem, zavojem za zglobove, sredstvom protiv sunčanih opeklina i ugriza insekata, tabletama protiv glavobolje, za snižavanje temperature i slično. U ruksak  treba staviti i nožić, baterijsku svjetiljku, planinarsku kartu, lične dokumente, isključen ali napunjen mobilni telefon te, naravno, ovisno o duljini rute, dovoljno tekućine za piće i hrane za nekoliko manjih obroka.

Kako planinariti
Iako se, ako planinarite rekreacijski, uopće ne trebate opterećivati načinom hodanja, vaše ruke neka ipak budu u laktu savijene pod pravim kutom te aktivnije nego inače, a vaš hod neka bude nešto brži nego što ste naviknuli. Kako prije svake fizičke aktivnosti treba zagrijati tijelo, prije nego što započnete s penjanjem, odradite seriju vježbi razgibavanja i istezanja za sve mišićne grupe, a prvih petnaestak do dvadesetak minuta hodajte laganijim tempom.
Kako biste uštedjeli energiju, duljinu koraka prilagodite usponu te što je on blaži, vaši koraci neka budu manji. Tempo hoda prilagodite svojim mogućnostima, a ako ste u društvu, pratite brzinu najsporijeg. Otprilike svaka dva sata uzmite kratak odmorite i priuštite si manji obrok, primjerice energetsku pločicu, čokoladu te sušeno ili svježe voće, a otprilike svakih pola sata nešto popijte.

Stoga na planinarenje ponesite dovoljno tekućine, negazirane mineralne vode, vodom razrijeđen jabučni sok ili lagano zaslađen voćni čaj. Na jednodnevni izlet ponesite oko 2 litre tekućine.

TOP