ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

NP Kozara, utočište šumske tišine

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice je u nedjelju, 17. novembra 2014. godine realizovalo prvi planinarski izlet u Nacionalni park Kozara. Pedesettročlana kolona članova Udruženja posjetila je Kozarački kamen, memorijalni zid i muzej u nacionalnom parku u kojem se nalaze forografije, predmeti i dokumenti koji svjedoče o stradanjima stanovnika Kozare u 2. svjetskom ratu.

MEMORIJALNOM KOMPLEKSU PRIPADA :

Memorijalni spomenik – Svojom visinom od 33 m Spomenik, na simboličan način, predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Spomenik okružuju betonske kolone čime je predstavljen fizički pritisak neprijatelja na Kozaru.
Memorijalni zid – Memorijalni zid koji je u bronzi, „u smrti za vječnost“ postrojeno je 9 921 ime boraca poginulih u borbama na ovom području tokom II svjetskog rata.
Muzej – Fotografije, predmeti i dokumenti koji svjedoče o stradanjima stanovnika ovog kraja

Ruta je startala u Kozarcu i vodila nas preko predivnih proplanaka i kroz listopadno-četinarsku šumu, do samog Kozaračkog kamena – vidikovca, odakle se pruža izuzetan panoramski pogled na okruženje. Dok  uživate u prelijepom pogledu i pejzažima, shvatićete koliko je priroda veličanstvena.  Nakon posjete vidikovcu uputili smo se prema Mrakovici gdje se nalazi memorijalni kompleks na kojem smo napravili kratku pauzu i uputili se ka autobusu koji nas je čekao na Mrakovici.

Želimo da se zahvalimo Mirsadu Muratčehajiću, članu planinarskog društva Mrakovica, koji je ujedno bio domaćin i vodič tokom posjete Kozari i jako smo pozitivno iznenađeni odličnim druženjem i upoznavanjem historijskih činjenica vezanih za Nacionalni park Kozaru ali i za spomen ploču posvećenu svim stradalim stanovnicima Kozarca tokom 1992. godine.

U večernjim satima sretna i zadovoljna kolona VEDRAŠA uputila se autobusom ka Zenici iako smo u mislima još bili u predivnim šumama Kozare. Pješačenje je najbolji način da upoznate ljepote koje je priroda podarila Nacionalnom parku Kozara. Dinamičan reljef sa izraženim vrhovima, grebenima i kosama, gusti kompleksi listopadnih i četinarskih šuma, brojni izvori i potoci te slikoviti pejzaži učiniće pješačenje nezaboravnim iskustvom.

Ukoliko želite saznati više o Udruženju i aktivnostima u budućnosti i biti u toku sa ostalim dešavanjima pratite našu web stranicu i pratite naš facebook page www.facebook.com/vedro.ba.

TOP