ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Jesenska šetnja s divljim konjima na Cincaru

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma VEDRO iz Zenice u sklopu svojih jesenskih aktivnosti, organizovalo je pohod na Cincar, nedaleko od Livna.  Startom iz Zenice, sa dva mini busa, uputio se tim od 55 učesnika ka dalekom i prostranom Livnu, na planinarski dom Kruzi. 

Nakon nešto više od 3 sata vožnje, prije samog dolaska na planinarski dom, bili smo zaustavljeni od strane predivnih divljih konja koji su nas automatski natjerali da izađemo iz autobusa i maximalno uživamo u pogledu koji se rijetko viđa. Divlji konji su nam prilazili, dozvolili nam da se družimo sa njima, budemo dio njih. Galopirajući oko naših autobusa, mnogi učesnici su iskoristili priliku da neukrotive konje nahrane, da se slikaju sa njima i upoznaju najbolje obilježje ovog područja, krda divljih konja.  Livno i sama planina Cincar svage godine dočeka mnoge turiste, domaće ili strane, koji se vračaju svojim domovima sa novom pričom, novim doživljajima i avanturama koje se mogu doživjeti samo na livadama ove predivne planine.

Pored 55 učesnika iz Zenice, imamo smo čast da u koloni budu i naši prijatelji planinari iz Kaknja i Sarajeva koji su nam se pridružili. Želimo da iskoristimo priliku i  zahvalimo se što su sa nama uživali na još jednom izletu i bili dio naše kolone.  Ukupno 67 učesnika uživala su u prelijepom danu provedenom u prirodi uz šetnju travnatim prostranstvima visoravni Kruzi, koja leže na 1200 mnv, kao i usponu na najviši vrh Cincara koji dominira livanjskim krajem sa svojih 2006 mnv. Vrh Cincara pruža nevjerovatan pogled na Kamešnicu, Troglav, Glamačko, Livanjsko polje.

Također, učesnicima će najviše u sjećanju ostati susret s krdom divljih konja koja obitavanju u ovom kraju već dugo vremena.

Ovu priliku Udruženje VEDRO koristi da se zahvali i domaćinima iz P.D. Cincar na gostoprimstvu i otvorenim vratima njihovog doma za sve učesnike.

Pratite VEDRO za buduće aktivnosti i postanine dio naše kolone.

TOP