ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Tvrtkovac ugostio VEDRO

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice u nedjelju, 23. novembra 2014. godine realizovalo je svoj prvi planinarski izlet u zeničkom kraju nakon skoro šest mjeseci „izbivanja“ po planinama Bosne i Hercegovine. Pedesetpetočlana kolona članova Udruženja posjetila je i uspela se na najviši vrh grada Zenice – Tvrtkovac (1305 mnv).

Ruta je startala u selu Trešnjeva Glava u babinskom slivu, vodila nas preko predivnih proplanaka i listopadne šume, do samog vrha Tvrtkovca. U 11 sati, dok se Zenica gušila u trocifrenim vrijednostima koncentracije SO2, „vedraši“ su se sunčali na novembarskom suncu, gledajući u nebo bez ijednog oblačka u vidokrugu od 300 km. Ispred nas su „pucali“ pogledi ka Zvijezdi, Perunu, Treskavici, Magliću, Visočici, Bjelašnici, Prenju, Vranici, Cincaru, Vlašiću, Mahnjači i našem, zeničkom ljepotanu, Liscu, čije su antene jedva virile iz gustog sloja smoga.

U popodnevnim satima, kolona se, preko lokaliteta Rogatka, spustila u selo Sebuje, gdje ih je čekao prijevoz u smogom okovanu Zenicu i okruženje od 1150 mikrograma po metru kubnom sumpor-dioksida.
Koliko je „VEDRO“ popularizovalo planinarenje u Zenici, govori podatak da je najmlađi učesnik ovog planinarskog izleta bio 9-godišnji Tarik Migić, koji je kompletnu turu prehodao bez ikakvih problema.

Iako tura nije bila kondiciono prezahtjevna, učesnici su pokazali dobru fizičku spremu, tako da je izlet okončan bez povreda.

Ukoliko želite saznati više o Udruženju i aktivnostima u budućnosti i biti u toku sa ostalim dešavanjima pratite našu web stranicu i pratite naš facebook page www.facebook.com/vedro.ba.

PLANINARSKI POZDRAV VEDRO!
PR Udruženja VEDRO
Afan Abazović

TOP