ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Šatori

Šatori su obično sastavljeni od unutrašnjeg i vanjskog dijela, štapova koji ga drže, i klinova kojima je pričvršćen za tlo. Možemo izabrati i jednostavnije jednoslojne šatore, koji već za kraće kiše promoče.

Vanjski materijal: Za vanjski materijal šatora proizvođači koriste poliamid ili poliester. Poliamid je po svojim fizikalnim svojstvima malo čvršći dok je poliester otporniji na UV svjetlost. Od izbora ta dva materijala bitnija je njihova kvaliteta. Vanjski materijal ima na donjoj strani poliuretanski premaz koji osigurava vodonepropusnost materijala. Od debljine tog premaza ovisi i vodeni stupac (pritisak) kojeg materijal može izdržati. Vodeni stupac iznad 1000mm osigurava 100% vodonepropusnost (kiša) vanjskog materijala. Ako želimo 100% vodonepropusan šator, moramo izabrati onaj s lijepljenim šavovima. Šator bez lijepljenih šavova će nakon duže kiše sigurno promočiti (to djelomično možemo spriječiti dodatnom impregnacijom šavova). Neki modeli imaju dodatni aluminizirani sloj na unutarnjoj ili vanjskoj strani. Taj sloj osigurava određenu termičku zaštitu. Ako je na vanjskoj strani osigurava bolju otpornost na UV zrake, osim toga u takvom je šatoru i tamnije pa nas rano jutarnje sunce ne uznemirava dok večernje svjetlo u šatoru ne privlači radoznale poglede. Neki modeli imaju vanjski materijal koji je produžen do zemlje, što je korisno tamo gdje ne možemo zabiti klinove (npr. stjenovito tlo, snijeg), pa šator učvrstimo kamenjem, odnosno snijegom kojeg položimo na produžetak. Ti produžetci nam održavaju temperaturu u šatoru, a ako želimo prozračniji šator, jednostavno ih sklopimo.

Unutarnji materijal: Za unutarnji materijal korsit se zračni poliamid, poliester, pamuk ili mješavina. Bolji šatori imaju unutarnji materijal vodoodbojno impregniran što spriječava kondenzaciju koja nastaje na vanjskom materijalu da namoči unutrašnjost šatora.

Podni dio: Materijali za podni dio su od izdržljivog poliamida, poliestera ili polietilena. Prednost poliamida i poliestera je u maloj težini i volumenu. Za vodoodbojnost moraju biti premazani poliuretanskim premazom, a šavovi moraju biti vareni. Preporuča se da vodeni stupac za tlo šatora bude 1500mm ili više – zbog većeg pritiska na materijal jer na podu ležimo ili po njemu hodamo. Polietilenski podovi su također vodonepropusni, a koriste se kod jeftinijih modela šatora, odnosno tamo gdej težina i volumen nisu bitni.

Vrste šatora:

4 sezonski šatori – namijenjeni za korištenje tijekom cijele godine, pa i zimi kod niskih temperatura ili na snijegu. Konstrukcija i materijali su primijenjeni i za najneugodnije vremenske prilike – vrlo jake vjetrove, snijeg, kišu ili niske temperature.
3 sezonski šatori – namijenjeni su za kampiranje od proljeća do jeseni. Konstrukcija i materijali osiguravaju stabilnost i na najjačem vjetru te nepromočivost i kod učestalijih kiša.
ljetni šatori – namijenjeni su kamapiranju, ljeti, uz more, odnosno za toplije krajeve gdje nema dugotrajnih padalina ili prejakih vjetrova.

Štapovi za šator: Štapovi su od fiberglasa ili od aluminija. Ako ćemo šator koristiti i pri jačem vjetru izaberimo onaj s aluminijskim štapovima. Aluminijski štapovi su nešto lakši i jači, ali skuplji. Kvalitetniji štapovi od fiberglasa primjereni su za uvjete gdje nema jakih vjetrova.

Klinovi za šator: Mogu biti aluminijski ili čelični. Aluminijski su laganiji ali se kod upotrebe lakše savijaju. Uobičajni čelični klinovi fi 5mm su za uobičajene uvjete dovoljno jaki.

Veličina šatora: Veličina, naravno, zavisi od namjene korištenja. Ako ćemo šator često nositi u ruksaku, moramo izabrati manji i lakši, za toliko osoba koliko će u njemu uistinu spavati. Predprostor je preporučljiv, ali u ovom slučaju on će biti manji. Ako će šator biti više dana postavljen na istom mjestu, bolje je da uzmemo takvog koji ima dovoljno prostora za prtljagu. Moramo provjeriti da li podloge za ležanje (karimati ili napuhavajuće podloge), svojim dimenzijama odgovaraju prostoru u šatoru. Osobe više od 190 cm, moraju izabrati šator koji ima spavaonicu dugu 210 cm ili više. Veličinu predprostora moramo izabrati prema svojim željama, no moramo znati da će u njemu, osim cipela biti i sva ostala oprema koju ne želimo imati u spavaćem dijelu (ruksak, pribor za kuhanje, mokra oprema…). Visina šatora je također povezana sa težinom, no moramo znati da je viši šator prostraniji.

Prozračnost šatora: Prozračnost šatora omogućavaju zračnici na vanjskom materijalu. Što ih je više i što su veći, šator je prozračniji. Važno je kako su zračnici izrađeni, jer inače mogu promočiti. Zračnici moraju biti smješteni na vrhu šatora, jer se tamo zadržava topao i istrošen zrak. Najprozračniji su šatori koji imaju ulaz s dvije strane.

Kondenzacija u šatoru: Kondenzacija u šatoru nastaje u uvjetima kad je vani hladno, a u unutrašnjosti šatora je zbog disanja vlažniji zrak. Pojavljuje se najprije na unutarnjem dijelu vanjskog materijala, povremeno i na unutarnjem materijalu. Kondenzata je ponekad toliko da kaplje. Uslijed kiše nije nužno da je šator promočio, moguće je da je došlo do kondenzacije. Kondenzacija je manja što se šator bolje prozračuje.

Konstrukcija šatora: Konstrukcije šatora se razlikuju po tome kuda se provlače šipke. Kod jednih one se nalaze u vanjskom, a kod drugih u unutarnjem materijalu. Razlika je kod postavljanja. Kod prvih najprije postavljamo vanjski dio i zatim na njega vješamo spavaonicu. To je bolje u slučaju kiše, jer spavaonica ostaje suha. Kod drugih prvo postavljamo spavaonicu i zatim preko nje napinjemo vanjski krovni dio. Što se tiče količine šipki, vrijedi pravilo, što ih je više to bolje,  jer je šator stabilniji.

Masa šatora: Kod nekih šatora je pored mase cijelog šatora navedena i minimalna masa. To je masa vanjskog i unutarnjeg dijela te štapova, što je dovoljno da šator stoji.

Šator ne iziskuje posebno održavanje. Prije sklapanja, očistimo ga vlažnom krpom ili sredstvom za čišćenje šatora (agresivna sredstva za čišćenje se ne smiju koristiti). Složimo ga kada je potpuno suh.

TOP