ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Pješačenjem do zdravlja

Novo istraživanje je dokazalo da je pješačenje mnogo zdravije nego što se smatra.

Pješačenje je zdravo – činjenica koja je već odavno svima poznata. Međutim, naučnici tvrde kako odgovarajući način pješačenja mnogo pozitivnije doprinosi zdravlju – mnogo više nego što mi mislimo.

Tokom pješačenja ili planinarenja uživamo u svim blagodatima prirode. Pogled prema dalekim poljanama, tišina šume, boje ljetnih livada – sve ovo unosi mir i ravnotežu u našu dušu. Tada naš mozak emituje alfa moždane talase, što znači da imamo otvoren pristup podsvijesti, rješavamo kreativne izazove, jača nam je intuicija, bolje učimo i pamtimo itd. Dolazi do oslobađanja hormona endorfina (tvz. hormon sreće) što je direktan rezultat moći pozitivnih misli. Engleski naučnici tvrde kako je dovoljno samo pet aktivno provedenih minuta u prirodi, kako bi se osjećali zadovoljnima.

U kombinaciji sa koordinacionim i vježbama opuštanja, prevaljivanje čak kraćih staza unapređuje zdravlje. Između ostalog, dolazi do smanjenja tjelesne mase, poboljšanja BMI-a (Body-Mass-Index) i snižavanja krvnog tlaka.

Ovo je dokazalo jedno naučno istraživanje koje su proveli naučnici univerziteta Halle-Wittenberg. Istraživanje je sprovedeno na slijedeći način: 18 se učesnika, koji inače nisu sportski aktivni, sastajalo i pješačilo dva puta sedmično, sedam sedmica, prema određenom konceptu pješačenja. Kontrolnu grupu činilo je 16 učesnika. Prosjek starosne dobi svih učesnika iznosio je 53,6 godina.

Jedan termin pješačenja trajao je sat i pol gdje su učesnici prelazili put dug prosječno 4,7 kilometara. Ovi učesnici su tokom jednog termina aktivno pješačili 60 minuta, a ostalih 30 minuta obavljali su fizioterapeutske vježbe (vježbe za opušanje mišića ramenog pojasa ili vježbe poboljšanja koordinacije (stajanje na jednoj nozi ili balansiranje štapa na stopalu)). Takođe su uključene ivježbe progresivne mišićne relaksacije kao i brzo trominutno hodanje. Pored toga, savjeti o zdravom životnom stilu, od strane stručnog lica, nisu smjeli nedostajati.

Zdravstveno stanje grupe aktivnih učesnika i kontrolne grupe evidentirano je prije početka studije kao i nakon sedam sedmica, koliko je trajalo samo istraživanje.

Nisu bile evidentne promjene zdravstvenog stanja kontrolne grupe. Međutim, zdravstveno stanje grupe aktivnih učesnika se znatno poboljšalo: tjelesna masa je smanjena u prosjeku za 1,3 kg, došlo je do poboljšanja krvnog tlaka, a srčana frekvencija tokom iste brzine pješačenja, smanjena ja sa 131 na 122 otkucaja u minuti. Takođe je povećana i izdržljivost organizma, što se moglo utvrditi na osnovu nalaza laktata i zasićenosti krvlju kisikom. Treba napomenuti da je došlo i do znatnog poboljšanja koordinacione sposobnosti aktivnih učesnika.

Tokom pješačenja ne činimo ništa, ništa osim hodanja. Ali ne činiti ništa, osim hodanja, omogućava nam pronaći čist, fundamentalan osjećaj postojanja, prostu radost života, koja je sačinjavala bezbrižni dio našeg djetinstva.

Tekst poslala : Raindance_maggie (Instagram profil)

TOP