ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

Iskustvo jedne planinarke na prvoj etapi projekta Zenički Horizonti

Malo hladnoće. Nepovjerenje. Znatiželja.“ – bio je stav onih koji su se po prvi odlučili sa svojim ruksakom na osvajanje „beskorisnog“.

Malo manje hladnoće. Malo više znatiželje. Isto nepovjerenje.“ izmjenio se stav kada su se pridružili velikoj grupi na glavnoj autobuskoj stanici.

TOPLINA, na koži i oko srca. Kao kod kuće, kao sa rajom koju poznajem 100 godina. Glad za avanturom.“ u konačnici bio je stav onoga koji je upravo napravio svoj korak prema proljeću, i svoje prve korake u svijetu planinarstva.

Naše prve korake prema proljeću, tačnije 24 357 koraka, načinili smo te nedjelje na mjestu gdje se naša slavljenica budi, rađa, proteže. Tako smo se zajedno s njom, Zenicom, probudili i krenuli u osvajanje njenih prelijepih pejzaža koji imaju tu privilegiju da upiju one prve jutarnje zrake istoka. Uprkos tome što je taj dan napunila 580 godina, Zenica nikada nije izgledala svježija, mlađa, buntovnija, pozitivnija…. Kolona od 170 tragača za ovim eliksirom mladosti i buntovnosti uputila se od Briznika preko Čolana i Klopačkih stijena do Talama. Da u prirodi ima mjesta za sve nacije i generacije dokazalo je prisustvo planinara iz Kaknja, Visokog, Ilijaša ali i Indijane (USA), sa najmlađom učesnicom sa nepunih pet godina i najstarijim učesnicima, bračnim parom sa 78 godina.

Doza kofeina u našim termosicama bila je definitivno nadjačana dozom endorfina u našim tijelima. Budilo se sve oko nas – sreća, zaljubljenost, želja za avanturom, pjegice na nosu. Baš sve. Osmijesi i bore sreće na licima 170 učesnika bili su nezaboravan poklon gradu Zenici, gdje nas je upoznala sa mjestom gdje nebo ljubi zemlju na istoku.

I dok smo prolazili kroz Talame, a samim tim se približavali kraju prve od četiri ture Zeničkih Horizonata, jedni su pokušavali procijeniti vremensku  prognozu koja nas očekuje naredne nedjelje na jugu Zenice dok su drugi pravili plan i raspored prehrane u svojim ruksacima koja će im obezbijediti izvor energije za južni horizont 27.03.2016.

Planinarska staza na jugu Zenice zajedno sa njenim kilometrima čeka da upije naše ubrzane korake i da zajedno s njom ispišemo drugo poglavlje Zeničkih Horizonata.

To be continued…

Tekst poslala : Raindance_maggie (Instagram profil)

TOP