ZABORAVILI STE VAŠE PODATKE?

DANI PLANINARA 2015 | Vranica i Prokoško jezero

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica, sa šezdesetak učesnika, proteklog vikenda je sa zadovoljstvom bilo sudionik “Dana planinara FBiH – Festivala planinarstva 2015” koje se održalo na prekrasnom Prokoškom jezeru u organizaciji P.D. “Vranica”.

Dolaskom na Vranicu dočekali su nas ljubazni domaćini i uputili ka katunima i kampu, te smo na brzinu postavili šatore i krenuli u naše male avanture. Dan smo iskoristili za šetnju oko predivnog Prokoškog jezera, uživajući i odmarajući kraj njega, kao i kupajući se u ovom prekrasnom biseru, obilazili jednu od najljepših bh. planina, našu kraljicu Vranicu. Organizatori su se potrudili da cijeli dan imamo raznovrsne aktivnosti, te smo prisustvovali i pokaznoj vježbi GSS, gdje su naši članovi iskoristili priliku da vide uživo kako se izvodi akcija spašavanja kao i da sami spuste se Tirolskom traverzom. Manifestacija je obogaćena raznim predavanjima, prezentacijama i projekcijama filmova. Imali smo priliku upoznati eminentne i vrlo uspješne bh planinare/ke, kao i da razgovaramo i družimo se sa njima. Prvog dana našeg boravka, subota predvečer, jedan dio naše ekipe se veselo uputio nazad ka Zenici, a oni koji su odlučili da iskuse ljepotu kampovanja na Vranici su se okupili oko logorske vatre gdje smo uz muziku i priču nastavili druženje, kako sa starim prijateljima, tako i sklapajući nova poznanstva i prijateljstva. Milion zvijezdica kao i vatromet kojim su nas počastili naši domaćini, obasjali su predivni krajolik Prokoškog jezera.

Obasjani jutarnjim suncem krenuli smo u obilazak predivnih predjela Vranice. Odlučili smo se da napravimo kružnu turu oko Prokoškog jezera, tako da smo svoj uspon počeli od kampa do vrha Ločika (2.107 m/nv) i uputili se ka najvišem vrhu Vranice – Nadkrstac (2.112 m/nv), te se laganim korakom, prezadovoljni vratili na drugu stranu Prokoškog jezera. Veličanstven pogled koji se pružao pred nama nije nikoga ostavljao ravnodušnim.

Pružajući posljednji pogled ka Prokoškom jezeru, sretni i zadovoljni smo se oprostili sa Vranicom, naravno do idućeg susreta i druženja na našoj ljepotici. Iza nas je ostala Vranica koja sa svojim ljepotama i prekrasnim krajolicima čeka nove planinare i ljubitelje prirode.

Ponosni smo na nekolicinu naših članova, istinskih ljubitelja brdskog biciklizma, koji su učestvovali u biciklističkoj turi Fojnica-Prokoško jezero, te isti dan na svojim ljubimcima dovezli se na vrh Krstac (2.069 m/nv), a već sutradan se uputili ka Sarajevu i zajedno sa stotinama drugih biciklista oborili Guinnissov rekord u najdužoj biciklističkoj liniji. Svaka čast momci, još jedanput ste dokazali da uz volju i želju sve je moguće.

Zahvaljujemo se našim domaćinima, P.D. “Vranica” na izvanrednom i kvalitetnom programu manifestacije, na ljubaznošću, na predobro markiranim stazama što je za svaku pohvalu, kao i na druženju i gostoprimstvu koje nam je uljepšalo naš boravak.

TOP